
Opstellingen
Loop je vast in je relatie(s)?
Heb je Fysieke of mentale klachten die steeds terugkomen of aanhouden?
Hier kan jij oude blokkades en overtuigingen die soms generaties lang zijn doorgegeven loslaten en transforen. Laat liefde, geluk, gezondheid en welvaart weer stromen in jouw leven.
Familieopstellingen
Hoe gebeurtenissen uit jouw familiesysteem onbewust invloed kunnen hebben
Soms dragen we in ons leven lasten mee die eigenlijk niet van ons zijn. Zonder dat we het weten, kunnen we verstrikt raken in het verleden van onze familie – bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis die generaties terug heeft plaatsgevonden. Dit kan zich uiten in mentale, emotionele, fysieke of relationele problemen. Je familiesysteem bestaat uit al je familieleden: ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes, overgrootouders en verder.
Wat het familiesysteem uit balans kan brengen
Als er binnen een familie iets heftigs gebeurt – bijvoorbeeld een trauma of iets dat taboe is – dan kan dat leiden tot een verstoring in het systeem. Soms worden bepaalde mensen of gebeurtenissen onbewust buitengesloten of vergeten, en dat heeft effect op de generaties daarna. Denk bijvoorbeeld aan het overlijden van een moeder in het kraambed, een miskraam, oorlogservaringen, geweld, buitenechtelijke relaties of het verzwijgen van iemands (homo)seksualiteit.
Met liefde kijken en de balans herstellen in een opstelling
In een familieopstelling kijken we samen op een liefdevolle manier naar wat er gebeurd is. We erkennen iedereen in het systeem en geven ieder zijn of haar plek terug. Dit helpt om de natuurlijke ordening te herstellen. Hierdoor ontstaat er rust en komt er weer balans in het familiesysteem.
Wat een opstelling jou kan brengen
Als er weer rust en balans is in jouw familiesysteem, kan de energie – zoals liefde, gezondheid, geluk en welvaart – weer naar jou toe stromen. Dit heeft vaak een positief effect op jouw klacht of vraag.
De visie van Bert Hellinger - het ontstaan van familieopstellingen
Bert Hellinger, grondlegger van de familieopstellingen, ontdekte tijdens zijn werk als missionaris in Zuid-Afrika dat sommige klachten van mensen niet uit hun eigen leven leken te komen. Hij zag dat de oorsprong vaak lag bij gebeurtenissen in het leven van hun voorouders.
Hoe werkt een familieopstelling?
Tijdens een opstelling breng je een vraag in. De begeleider vraagt je om mensen uit de groep te kiezen die ‘representanten’ worden – zij vertegenwoordigen bijvoorbeeld jouw moeder, vader, een emotie of een ander onderdeel dat met jouw vraag te maken heeft.
Wat er zichtbaar wordt in de opstelling
Als representant merk je soms dat je bepaalde emoties voelt of lichamelijke sensaties ervaart. Je kunt ook de neiging krijgen om te bewegen of iets uit te spreken. Door hoe de representanten zich tot elkaar verhouden, wordt zichtbaar welke onbewuste dynamiek er speelt en waar een mogelijke verstrikking zit.
Het herstellen van de balans in een opstelling
De begeleider begeleidt het proces en stelt interventies voor, zoals het verplaatsen van representanten of het uitspreken van helende zinnen. Dit helpt om het systeem weer in balans te brengen.
Meedoen aan een workshop familieopstellingen
Je kunt deelnemen aan een familieopstelling met een eigen vraag, maar je kunt ook alleen meedoen als representant. Ook zonder eigen vraag is meedoen als representant vaak een leerzame en waardevolle ervaring, die inzichten kan geven in jouw eigen thema’s.
Deze workshop organiseer ik met enige regelmaat in Deventer en Zutphen, bekijk de agenda en meld je aan.
Of op aanvraag geef ik deze workshop op locatie, neem daarvoor contact op.
Een familieopstelling in 5 stappen
1. Formuleer je vraag
In een kort voorgesprek onderzoeken de begeleider en cliënt welke vraag of welk thema de cliënt in de opstelling wil onderzoeken. Dit kan persoonlijk, relationeel of werk gerelateerd zijn.
Tijdens het voorgesprek wordt ook onderzocht welke personen of elementen van belang zijn bij de vraag.
2. Kies je Representanten
De begeleider laat de cliënt andere deelnemers kiezen om specifieke personen of elementen uit het systeem te vertegenwoordigen - zoals familieleden, collega's, innerlijke delen, lichamelijke sensaties of emoties.
3. Jouw Systeem Opstellen
De cliënt plaatst de gekozen representanten intuïtief in de ruimte. Vanaf dat moment kunnen zij gevoelens, gedachten of bewegingen ervaren die iets vertellen over de vraag van de cliënt.
4. Observeer en Ervaar
De cliënt kijkt naar wat er gebeurt tussen de representanten, wat ze laten zien. Dit kan verassende inzichten geven over de onbewuste dynamieken in het (familie)systeem van de cliënt.
5. Interventie en Transformatie
De begeleider kan voorstellen doen, zoals het verplaatsen van mensen of het uitspreken van zinnen. Hierdoor kan de dynamiek verschuiven, het systeem tot rust komen en ruimte ontstaan voor heling.
Representeren bij een Opstelling
Als representant hoef je niets te weten over de persoon of situatie die je vertegenwoordigt. Het enige wat je hoeft te doen is je openstellen voor gevoelens, sensaties of bewegingen die je tijdens de opstelling ervaart.
Veel mensen ontdekken dat ze ook als representant diepe inzichten kunnen krijgen in hun eigen leven. Ook zonder een eigen vraag in te brengen, kan deelnemen aan een workshop heel waardevol zijn.

"Ik begrijp nu waar mijn gevoel van onrust vandaan kwam. Wat zichtbaar werd heeft me diep geraakt."
~ Sacha
"De vragen van de andere deelnemers waren heel herkenbaar. Ik representeerde thema's die ik in mijn eigen leven ook steeds tegenkom. Eerst even gek, maar heel waardevol om te representeren"
~ Benjamin
"Er is echt iets veranderd in mij. Ik voel me lichter, alsof ik een last heb losgelaten."
~ Barend
Voor privacy redenen zijn namen en verhalen los gekoppeld van elkaar.

Deskundige begeleiding van familieopstellingen
Ik volgde de 1,5 jarige opleiding Familieopsteller en systemisch werker bij Arjan Verschuur, welke verschillende soorten opstellingen omvatte. Ik leerde onder meer Familieopstellingen, Relatieopstellingen, Organisatieopstellingen en opstellingen rondom Ziekte en Gezondheid begeleiden.
Belangrijke aspecten van de opleiding waren het begeleiden van opstellingen voor cliënten en medestudenten onder supervisie en opstellingen op mijn eigen familiesysteem.
Mijn persoonlijke aandacht in de opleiding was gericht op opstellingen op Relaties, Mentale klachten, Ziekte en Gezondheid, Ouders en Kinderen thuis en in het schoolsysteem.
Mijn scriptie schreef ik over: Kiezen voor Het Leven.
Een weg van afwezigheid en depressiviteit naar verbinding met jezelf en je omgeving.